Safe(r) Spaces
Safe, wat betekent dat? Hoe creëer je een veilige plek om racisme bespreekbaar te maken?
Een Safe Space is een plek van evenwaardigheid. Je kan er tot rust komen, je verhaal delen, voelen wat je nodig hebt voor je eigen persoonlijke genezingsproces … Je bent er samen met mensen die jouw ervaring niet alleen begrijpen, maar ook zelf beleven.
BINNEN
Racisme is de pijnlijke realiteit die ons verbindt. Samen betreden we deze Safe Safe. Je bent van harte welkom. We delen eenzelfde last... en worden zo een klein beetje verlicht.
Veiligheid
RUIMTE VOOR PIJN EN SPANNING
Praten over racisme brengt oude en nieuwe pijn naar boven. 100% safe bestaat dus niet. Toch zijn er hoge ambities binnen een safe(r) space :
-
Vrijheid om te spreken, Getuigenissen delen, Spanning niet uit de weg gaan, Gevoelens een plaats geven, Blijven zoeken naar verbinding, Collectief leren …
-
Wat verwacht jij zelf? Wat zijn de verwachtingen van de groep? Welke spanningen leven er? Probeer dit op voorhand te bevragen.
AGENCY & TRANSPARANTIE
-
STEL enkele AFSPRAKEN VOOR aan de groep. Geef inspraak, vraag wat iedereen nodig heeft. Veiligheid is namelijk iets heel persoonlijks.
-
LICHT je voorstel TOE. Geef uitleg, desnoods op verschillende manieren (verbaal, met afbeeldingen, door een derde…) Het is belangrijk dat deelnemers de afspraken zinvol vinden. Dat ze weten waarom.
-
Dit zijn afspraken, geen regels. Het is belangrijk dat DEELNEMERS ZELF kunnen AANVULLEN of aanpassen over de meetings heen. Dit kan je bereiken door regelmatig de afspraken te overlopen en te vragen of iedereen zich er nog in kan vinden.
EMBRACE DISCOMFORT
-
Iedereen is anders en heeft verschillende triggers. Moeilijke, pijnlijke situaties zullen vroeg of laat de kop opsteken. Dat is normaal. CREËER RUIMTE (een check-in, een time-out, een feedback ronde, een vrij in te vullen moment…) Doe dit op jouw eigen, authentieke manier.
-
Voorzie een STAPPENPLAN in geval van OVERMACHT. Wat als er even iets misloopt en de veiligheid verbroken wordt. Wat doe je dan als groep? Communiceer dat naar je deelnemers toe. Schakel een partner in, zorg voor een aparte ruimte, een ‘vluchtroute’. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Agency
-
Werk je voor een zogezegde DOELGROEP (mensen van kleur, mensen in armoede…) maar behoor je zelf niet tot die doelgroep? Dan werk je vanuit de hoogte. Dit verbreekt de veiligheid.
-
Binnen een safe space is het van levensbelang dat ervaringsdeskundigen zelf de leiding nemen. Als je wil praten over racisme, kies dan voor een EXPERT VAN KLEUR.
-
Heb VERTROUWEN IN de intelligentie en veerkracht van de GEMEENSCHAPPEN waarmee je werkt. Wees niet betuttelend of belerend.
-
Moedig ZELFREDZAAMHEID aan. Mensen die afzien weten zelf vaak heel goed wat ze zelf nodig hebben, ook al wordt dat niet meteen uitgesproken.
-
Wees een LUISTEREND OOR (wanneer je kan). Ga af en toe eens een koffietje drinken. Vraag hoe het met de mensen gaat.
-
Check your BIASES. Blijf leren en groeien. Bouw sterke, productieve partnerschappen. Werk research-based!
TRANSPARANT & TOEGANKELIJK
-
Veiligheid, erkenning, verbinding … zijn niet exclusief. Wij werken 3-talig (Engels, Nederlands en Frans) en communiceren duidelijk over onze aanpak. Elke sessie volledig gratis, drank en maaltijd inbegrepen. Zo hoeft niemand hun geld/tijd te verspillen.
ROLFLUÏDITEIT
-
Iedereen verdient agency binnen de groep. In onze aanpak streven wij ernaar dat zoveel mogelijk mensen zich geroepen voelen om een actieve, faciliterende rol op te nemen. Maar enkel als ze dat willen.
Buiten
Wat doe je met de gevoelens die naar boven komen tijdens een meeting? Hoe voorkom je dat mensen onnodig (opnieuw) gekwetst worden? Hoe stuur je hen op een verantwoorde manier naar huis?
Nazorg
We hebben allemaal een community nodig. Mensen met wie we onze pijn kunnen én durven delen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Als je je eenzaam voelt, weet dan : je bent niet alleen.
-
DOORZOEK JE EIGEN NETWERK
Wie zijn de vrienden en familieleden die goed kunnen luisteren? Die geïnteresseerd zijn in wie jij bent en wat jij meemaakt?
-
PROFESSIONALS
Zoek een therapeut (van kleur) in jouw omgeving. Een ervaringsdeskundige én expert die betrouwbaar is. Meer via deze LINK.
-
Safe Harbour werkt samen met klinisch therapeute Brenda Anyango. Voor meer informatie: virginie@sankaa.be