Safe(r) Spaces

Safe, wat betekent dat? Hoe creëer je een veilige plek om racisme bespreekbaar te maken?

Een Safe Space is een plek van evenwaardigheid. Je kan er tot rust komen, je verhaal delen, voelen wat je nodig hebt voor je eigen persoonlijke genezingsproces … Je bent er samen met mensen die jouw ervaring niet alleen begrijpen, maar ook zelf beleven.

 (Homepage)

BINNEN

In een Safe Space ligt de nadruk op rust, erkenning, empathie... Er wordt niet veroordeeld of met de vinger gewezen. Je kan er zijn wie je bent, zonder je te moeten verantwoorden. Er is ruimte voor jouw stem.

Veiligheid

Praten over racisme brengt oude en nieuwe pijn naar boven. 100% safe bestaat dus niet. Toch zijn er hoge ambities binnen een safe space :

 • Vrijheid om te spreken
 • Spanning niet uit de weg gaan
 • Gevoelens een plaats geven
 • Blijven zoeken naar verbinding

Goede afspraken zijn de sleutel. Klik door om enkele basisprincipes te leren kennen en onze afspraken te downloaden.

AGENCY & TRANSPARANTIE
 • Voorstel : Stel enkele afspraken voor aan de groep. Geef inspraak, vraag wat iedereen nodig heeft. Veiligheid is namelijk iets heel persoonlijks.
 • Uitleg : Licht je voorstel toe. Het is belangrijk dat deelnemers de afspraken zinvol vinden. Dat ze weten waarom.
 • Evolutie : Dit zijn afspraken, geen regels. Het is belangrijk dat deelnemers zelf kunnen aanvullen of aanpassen over de meetings heen. Dit kan je bereiken door regelmatig de afspraken te overlopen en te vragen of iedereen zich er nog in kan vinden.
EMBRACE DISCOMFORT
 • Aanvaarding : Iedereen is anders en heeft verschillende triggers. Moeilijke, pijnlijke situaties zullen vroeg of laat de kop opsteken. Dat is normaal. Zorg ervoor dat de groep goed weet dat deze gevoelens welkom zijn.
 • Overmacht : Voorzie een stappenplan in het geval er iets misloopt en de veiligheid verbroken wordt. Wat doe je dan, als groep?

Dit zijn onze afspraken. Dit document is slechts een voorstel, een eerste aanzet. De nadruk ligt op erkenning en healing (niet op discussie). Klik om te downloaden.

Agency

Door ervaringen te delen binnen een veilige ruimte wordt je perspectief opengetrokken. Ongemakkelijke en pijnlijke gevoelens krijgen een plaats. Je hoeft ze niet langer te ontvluchten, je kan ermee aan de slag.

Onze Safe Harbour-sessies zijn een opstap naar individuele en collectieve groei en genezing, als persoon en als gemeenschap.

VANUIT DE GEMEENSCHAP
 • Safe Harbour is een project in volle ontwikkeling voor en door mensen met Afrikaanse roots. Deze Safe Spaces bouwen we samen. Wij hebben vertrouwen in de intelligentie en veerkracht van onze gemeenschap.
TRANSPARANT & TOEGANKELIJK
 • Veiligheid, erkenning, verbinding … zijn niet exclusief. Wij werken 3-talig (Engels, Nederlands en Frans) en communiceren duidelijk over onze aanpak. Bovendien is elke sessie volledig gratis, drank en maaltijd inbegrepen.
ROLFLUÏDITEIT
 • Iedereen verdient agency binnen de groep. In onze aanpak streven wij ernaar dat zoveel mogelijk mensen zich geroepen voelen om een actieve, faciliterende rol op te nemen. Maar enkel als ze dat willen.  

Hoe organiseren wij een Safe Space sessie? De meeste input komt vanuit de deelnemers zelf. Veiligheid en mindfulness staan centraal. Klik om te downloaden.

Buiten

Wat doe je met de gevoelens die naar boven komen tijdens een meeting? Hoe voorkom je dat mensen onnodig (opnieuw) gekwetst worden? Hoe stuur je hen op een verantwoorde manier naar huis?

Nazorg

We hebben allemaal een community nodig.
Mensen met wie we onze pijn kunnen én durven delen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Als je je eenzaam voelt, weet dan : je bent niet alleen.

 • DOORZOEK JE EIGEN NETWERK

  Wie zijn de vrienden en familieleden die goed kunnen luisteren? Die geïnteresseerd zijn in wie jij bent en wat jij meemaakt?

 • WEES WELKOM BIJ SANKAA

  Sankaa is een organisatie voor en door mensen met Afrikaanse roots. Wij begrijpen en delen jouw nood aan erkenning en healing. Ontmoet ons via Whatsapp, e-mail, of in het echt!

 00324 84 64 15 44      camille@sankaa.be

Pijn bespreekbaar maken is slecht het begin. Safe Harbour organiseert verdiepende workshops onder leiding van experten.