Safe(r) Spaces
Safe, wat betekent dat? Hoe creëer je een veilige plek om racisme bespreekbaar te maken?
Een Safe Space is een oordeelvrije ruimte. Je kan er tot rust komen, je verhaal delen, je eigen persoonlijke genezingsproces in gang te zetten…
Je bent er onder gelijkgezinden: mensen die jouw ervaring niet alleen begrijpen, maar ook zelf beleven.
BINNEN
In een Safe Space ligt de nadruk op rust, erkenning, empathie... Er wordt niet veroordeeld of met de vinger gewezen. Je kan er zijn wie je bent, zonder je te moeten verantwoorden. Er is ruimte voor jouw stem.
Veiligheid
Praten over racisme brengt oude en nieuwe pijn naar boven. 100% safe bestaat dus niet. Toch zijn er hoge ambities binnen een safe space :
- Vrijheid om te spreken
- Spanning niet uit de weg gaan
- Gevoelens een plaats geven
- Blijven zoeken naar verbinding
Goede afspraken zijn de sleutel. Klik door om enkele basisprincipes te leren kennen en onze afspraken te downloaden.
AGENCY & TRANSPARANTIE
- Voorstel : Stel enkele afspraken voor aan de groep. Geef inspraak, vraag wat iedereen nodig heeft. Veiligheid is namelijk iets heel persoonlijks.
- Uitleg : Licht je voorstel toe. Het is belangrijk dat deelnemers de afspraken zinvol vinden. Dat ze weten waarom.
- Evolutie : Dit zijn afspraken, geen regels. Het is belangrijk dat deelnemers zelf kunnen aanvullen of aanpassen, over de meetings heen. Dit kan je bereiken door regelmatig de afspraken te overlopen en te vragen of iedereen zich er nog in kan vinden.
EMBRACE DISCOMFORT
- Aanvaarding : Iedereen is anders en heeft verschillende triggers. Moeilijke, pijnlijke situaties zullen vroeg of laat de kop opsteken. Dat is normaal. Zorg ervoor dat de groep goed weet dat deze gevoelens welkom zijn.
- Overmacht : Voorzie een stappenplan , in het geval er iets misloopt en de veiligheid verbroken wordt. Wat doe je dan, als groep?
Agency
In een Safe Space maken we pijn bespreekbaar, maar dat is slechts het begin.
Ondanks afwijzing en tegenslagen zetten we elke dag nieuwe stappen in de publieke ruimte. We kunnen niet anders. Mensen met Afrikaanse roots zijn stuk voor stuk experten in het omgaan met discriminatie.
Wanneer wordt een Safe Space een Brave Space? Wanneer we ongemakkelijke en pijnlijke gevoelens niet langer hoeven te ontvluchten. Binnen onze Safe Space gaan we ermee aan de slag, als deel van ons (collectieve) groei- en genezingsproces.
VANUIT DE GEMEENSCHAP ZELF
- Safe Harbour is een project in volle ontwikkeling, voor en door mensen met Afrikaanse roots. Deze Safe Spaces bouwen we samen! Wij hebben vertrouwen in de intelligentie en veerkracht van onze gemeenschap.
TRANSPARANT & TOEGANKELIJK
- Veiligheid, erkenning, verbinding… zijn niet exclusief. Onze aanpak hoeft geen mensen af te schrikken. Wij werken 3-talig (Engels, Nederlands en Frans) en communiceren duidelijk hoe je een Safe Space sessie aanpakt. Bovendien is elke sessie volledig gratis, drank en maaltijd inbegrepen.
ROLFLUÏDITEIT
Iedereen verdient agency binnen de groep. In onze aanpak streven wij ernaar dat zoveel mogelijk mensen zich geroepen voelen om een actieve, faciliterende rol op te nemen. Maar enkel als ze dat willen.
Buiten
Wat doe je met de gevoelens die naar boven komen tijdens een Safe Space meeting? Hoe zorg je ervoor dat mensen niet opnieuw gekwetst worden? Hoe stuur je hen op een verantwoorde manier naar huis?
Nazorg
We hebben allemaal een community nodig.
Mensen met wie we onze pijn kunnen én durven delen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Als je je eenzaam voelt, weet dan : je bent niet alleen. Veel mensen lijden jarenlang in stilte.
-
DOORZOEK JE EIGEN NETWERK
Wie zijn de vrienden en familieleden die goed kunnen luisteren? Die geïnteresseerd zijn in wie jij bent en wat jij meemaakt?
-
WEES WELKOM BIJ SANKAA
Sankaa is een organisatie voor en door mensen met Afrikaanse roots. Wij begrijpen en delen jouw nood aan erkenning en healing. Ontmoet ons via Whatsapp, e-mail, of in het echt!
00324 84 64 15 44
camille@sankaa.be
Pijn bespreekbaar maken is slecht het begin. Safe Harbour organiseert verdiepende sessies onder leiding van experten, Safe Anchor. Zo bouwen deelnemers aan meer inzicht in hun pijn, betere copingmechanismen en een hersteld gevoel van eigenwaarde en veerkracht.
- Verdieping Mindfulness & Race
- Verdieping Deep Democracy
- Praattafels in gemengde groep