Verkiezingen (2024)
2024 was op zijn minst gezegd een bijzonder druk verkiezingsjaar! We trokken niet één maar twee keer naar de stembus. Niet alleen voor Vlaamse, federale en Europese verkiezingen maar ook voor provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook de richtlijnen zijn niet altijd dezelfde en niet altijd zo gemakkelijk te interpreteren. Zo is er bijvoorbeeld opkomstplicht voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen en stemrecht voor de provinciale en lokale verkiezingen in Vlaanderen. Zo kunnen niet-Belgen die minstens 5 jaar een geldige verblijfstitel hebben in een Belgische gemeente wel stemmen voor de gemeenteraad of districtsraad in Antwerpen, indien ze zich tijdig laten registreren of de kieslijst, maar niet voor de federale verkiezingen….
Sankaa vindt het, als federatie die de Afrikaanse gemeenschap ondersteunt, belangrijk om hun leden hierrond duidelijk te informeren. Stemrecht is de basis van democratie en het geeft mensen het recht op vrije meningsuiting. Het heeft aan éénieder de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de manier waarop ons land of gemeente wordt geregeerd. Je kan je stem laten horen !
‘Eindelijk kreeg ik wat inzicht in de Belgische politiek’
Om zoveel mogelijk duidelijk te scheppen in ons ingewikkelde politieke landschap en verschillende verkiezingsrichtlijnen ontwierpen we vanuit Sankaa een traject waarbij informeren en sensibiliseren centraal stonden.
‘Heldere informatie die ik zeker ga doorgeven aan de leden van mijn onze vereniging’
In eerste instantie ontwikkelden we 2 infographics op basis van welke mensen met al dan niet Belgische nationaliteit konden afleiden of ze stemrecht/plicht hadden. Afhankelijk van welke verkiezingen zagen die er anders uit. Verder werden er tools ontwikkeld om hen wegwijs te maken in het proces van registratie op de kieslijst of het doorgeven van een stem via volmacht.
In tweede instantie werken we samen met een aantal externe partners om vormingen te geven rond de respectievelijke verkiezingen.
Zo bood DiasporaVote (https://www.diasporavote.eu) een heldere uitleg over hoe we op 9 juni onze stem konden laten horen. De focus lag op de Europese verkiezingen maar ook de federale en Vlaamse verkiezingen kwamen aan bod. De vorming bracht onder andere duidelijkheid rond de bevoegdheden van de verschillende niveaus, hoe en wanneer stemmen en gaf een overzicht over de verschillende partijprogramma’s.
Voor de provinciale en lokale verkiezingen konden beroep doen op de expertise van de Wakkere burger (https://dewakkereburger.be), een onafhankelijke organisatie die burgers en overheden wil inspireren tot een participatief beleid. De ideale partner om de verkiezingsmaterie voor onze doelgroep helder uit de doeken te doen. Een boeiende interactieve workshop waarbij we het hadden over democratie en stemrecht, lokale politieke structuren, verkiezingen & politieke onderhandelingen en ook hier over hoe we correct kunnen stemmen.
We hopen op deze manier ons steentje bijgedragen te hebben aan dit grootste verkiezingsjaar, een spannend jaar waarbij de verkiezingsuitslagen grote invloed kunnen hebben op ons doen en laten.