Project in de kijker : Safe harbour
Project in de kijker : Safe harbour
In gesprek met Camille
Een nieuw project, een nieuwe uitdaging en een nieuw gezicht. Camille Lofongo is half Belgische, half Congolese en heeft een uitstraling om ‘U’ tegen te zeggen. Sinds kort is zij onze nieuwe collega binnen Sankaa waar zijn projectverantwoordelijke is voor Safe Harbour. Met haar achtergrond als leerkracht voor jongeren met een migratieachtergrond en haar passie voor vluchtelingenwerk is zij daarvoor de geknipte persoon. Een multi-culturele, kleurrijke omgeving waarin ieder individu zich in al zijn kracht en eigenheid kan ontplooien is haar biotoop en daardoor kwam ze bij Sankaa terecht.
Zij is het perfecte puzzelstukje binnen het diverse Sankaa-team waar ze niet alleen maar voor maar ook met de gemeenschap kan werken.
Safe Harbour … ‘Racisme Ontrafeld’ als vruchtbare grond
In 2022 publiceerde Sankaa het eindrapport van het project ‘Racisme Ontrafeld’. Eén van de aanbevelingen hierin was antwoord bieden aan het onveiligheidsgevoel dat deelnemers ervaren in hun dagelijks leven. Sankaa besloot dan ook een vervolgproject op te starten voor mensen met Afrikaanse achtergrond. Safe Harbour wil voor hen een veilige plek zijn waar ze terecht kunnen met hun verhaal, waar ze een luisterend oor vinden en waar ze erkend worden in hun pijn.
Verbinding, veerkracht en healing ….
In een eerste fase rolde Camille in Antwerpen en Brussel groepssessies uit waarin de deelnemers hun verhaal kunnen doen. Belangrijk hierbij is dat iedereen welkom is, binnen een kader van veiligheid en respect. Er wordt vertrouwd op de intelligentie en de veerkracht van de deelnemers. Verbinding, aandacht en waardering voor elkaar staan hier centraal.
In een latere fase zal het accent verschoven worden naar healing en opbouwen van veerkracht. Zo gaan de deelnemers bijvoorbeeld aan de slag met een psychologe die bewegingstherapie aanbiedt, krijgen ze vormingen rond traumaverwerking en veerkracht door Deep Democracy, gaan ze olv BAMKO-CRAN het Afrikamuseum in Tervuren bezoeken met een Afrikaanse bril op, enz….
Naast de ontmoetingen is er ook een online “safe space” op de Sankaa-website : www.sankaa.be/sh. Deze website geeft inkijk in het project. Via getuigenissen, tools, ons logboek… willen we mensen aanmoedigen om toch ook die veilige plek op te zoeken. Want iedereen heeft recht op steun vanuit de eigen gemeenschap. De website is Nederlandstalig en zeker ook geschikt voor oudere kinderen en tieners.
Uitdaging … geloven in het proces
Volgens Camille is het project een uitdaging. Niet alleen omwille van het gevoelige thema maar ook omwille van de grote verscheidenheid van de deelnemers. Belangrijk is dat iedereen ongeacht leeftijd, ervaring, gender,… zijn graantje kan meepikken. Het is geen zwart/wit verhaal maar een proces die zich in elk van de deelnemers op zijn eigenste manier ontwikkeld. Het is ambitieus maar absoluut noodzakelijk.
Toekomstdromen… een vrouw met een missie
Momenteel kregen we fondsen voor een werkjaar. We hopen dat het project kan verlengd worden want het is duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van een lange maar boeiende weg. Een glooiende weg naar het verder ontplooien van de identiteit, het opbouwen van zelfvertrouwen en veerkracht, het gevoel hebben mee te tellen en deel uit te maken van een gemeenschap,…
Dit is nog maar een deel van het proces waar echter nog veel ruimte voor verdieping en verwerking is. Let’s hope ! Samen sterker dan alleen!