Pensioenen: infosessie en workshops
Hoe bereid jij je voor op jouw pensioen?
Pensioen, plots is het in zicht. Een hele resem vragen, mogelijkheden en heel wat informatie voorhanden.
Wij helpen je op weg met gerichte informatie en gaan aan de slag in de workshops.
ANTWERPEN
Zaterdag 28 oktober om 14 uur verwelkomen we je graag in De Peperfabriek in Antwerpen.
In samenwerking met Iso na Iso, ADSC en Wasaman Association Antwerpen
GENT
Zaterdag 4 november om 15 uur verwelkomen we je graag in De Broederij in Ledeberg, Gent
In samenwerking met Asanteman Association, Heritage Sub-Saharan African Seniors en Asaaseaban Gent
De inkom is gratis en we voorzien een hapje en drankje. Tot dan!
Meer info? Contacteer Edna Lamnteh 0484 81 57 55
Dagje 'Goed gevoel'
Goed gevoel
Gun jezelf een dagje vol goed gevoel
Donderdag 23 november van 9.30 uur tot 15.00 uur in GC Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, Laken.
We starten met een gezond en voedzaam ontbijt. Maak nadien je keuze uit rustgevende en inspirerende workshops rond relaxatie, kruiden, zelfzorg en craftfullness.
’s Middags serveren we je een lekkere vegetarische maaltijd en een mini concert.
Deze dag zal je gegarandeerd een goed gevoel geven!
Laat je onderdompelen in zelfzorg en keer helemaal in balans weer naar huis.
We sluiten deze verwendag af om 15.00 uur
Er zijn 20 gratis plaatsen beschikbaar voor leden van Sankaa.
Gun jezelf deze dag en schrijf nu in via omar@sankaa.be
€10 / €2 Paspartoe kansentarief
Een samenwerking van Avansa-Citizenne, GC Everna, BOp, GC Nekkersdal, GC De Kriekelaar, en Sankaa vzw
Project in de kijker : Digimeet
Project in de kijker :
DIGIMEET : een initiatief van Sankaa waar digitalisering en ontmoeting samengaan
‘Ik heb zoveel geleerd ! Ik dacht dat het veel moeilijker was ! En het was nog eens gezellig ook. Het heeft me enorm geholpen’ ~ Josee de l’amis de l espoir
Digitalisering gaat snel en niet iedereen kan mee met deze maalstroom. Als koepelorganisatie van de Afrikaanse gemeenschap willen wij inzetten op e-inclusie door te werken aan kennisverwerving en gedragsverandering in hapbare, voor kwetsbare groepen toegankelijke, stappen.
Tegenwoordig zijn er heel wat initiatieven om mensen digitaal vaardig te maken. Overal duiken er digipunten op en bovendien is er een groot aanbod aan vormingen. Onze educatieve medewerkers, die een vinger aan de pols houden bij de lidverenigingen, ondervinden echter dat mensen uit de achterban de weg kwijt zijn geraakt in de digitale evolutie en niet genoeg zelfvertrouwen hebben om naar een digipunt te stappen. Taalbarrière, schaamtegevoel, …,om maar enkele drempels te benoemen, spelen hierbij een grote rol.
In antwoord hierop begon Sankaa vorig jaar met een pilootproject in Antwerpen waarbij onze leden 2 wekelijks naar ons bureau kunnen komen met hun digitale vragen. Een veilige, gekende plek waarbij ze op maat geholpen konden worden.
De vragen zijn zeer uitlopend maar vaak voorkomende topics zijn itsme, bankapp, mails beantwoorden, my pension, mijn gezondheid, …. Onze medewerkers proberen in eerste instantie kennis door te geven maar het blijft daar niet bij. We laten mensen ook zelf aan de slag gaan door hen stapsgewijze te leren werken met apps zoals bijvoorbeeld itsme of de bankapp. Belangrijk is dat mensen vertrouwen krijgen in hun kunnen en deze mentale ondersteuning is minstens zo belangrijk als de kennisoverdracht.
Om dit mogelijk te maken zijn er een aantal laptops waarop kan geoefend worden of waarop er mails kunnen gelezen worden, opzoekingen gedaan worden. Vele vragen gaan echter over apps op de mobiele telefoons en daar is een groot struikelblok de verouderde toestellen. Toestellen waarop vele apps niet meer compatibel zijn… Het is een uitdaging voor Sankaa om te kijken hoe we daar een oplossing kunnen bieden.
Gezien de missie van Sankaa is om voor de gemeenschap te werken door de gemeenschap zetten wij ook in op vrijwilligers die samen met de educatieve medewerkers dit project kunnen dragen. Gezien het succes in Antwerpen starten we dit najaar ook het project op in Gent en Brussel. In Gent gaan we hand in hand met Saamo Ledeberg in de Broederij. Elke dinsdagvoormiddag gaat daar een vorming door rond verschillende thema’s en tegelijkertijd kunnen mensen daar terecht met hun vragen rond digitalisering. In Brussel bundelen we maandelijks, digitalisering en themagerichte activiteiten als een afterwork digimeet in de vroege vooravond . Net als in Antwerpen is daar niet alleen de digitalisering belangrijk maar ook het samenzijn. In Antwerpen en Brussel is er altijd tijd voor een babbel rond een koffie en koek en in Gent wordt rond de middag altijd een kom verse soep voorzien. Op die manier bieden proberen we mensen ook uit hun isolement en de bijhorende eenzaamheid te halen. Leren en samenzijn, van elkaar leren, elkaar inspireren, elkaar aanmoedigen,… een boeiende mix !
Heb je ook vragen rond digitalisering of wil je ook graag vrijwilliger worden om anderen te gidsen in deze digitale wereld …. Aarzel niet om ons te contacteren of ons te volgen op onze facebook voor onze komende evenementen.
Digimeet: gratis ondersteuning bij online uitdagingen
Digimeet
Iedereen welkom op de volgende Digimeet voor gratis ondersteuning en vorming!
Safe Harbour: workshop deep democracy
Deep Democracy: wijsheid inzetten, beslissingen nemen, conflicten oplossen
Workshop Deep Democracy (FR) op zaterdag 21 oktober vanaf 14.00 uur in zaal Shelter, Langstraat 102, Antwerpen, voor mensen met Afrikaanse roots.
Gratis toegang, snack en drankje.
Klik hier voor meer info
Sankaa bedankt vrijwilligers
Zaterdag 7 oktober zette Sankaa vrijwilligers en sympathisanten in de bloemetjes.
Op 16 mei 2023 werden de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, uitgereikt. Sankaa vzw won de Ultima sociaal-cultureel volwassenenwerk.
De jury uit bijzondere waardering voor het onderzoeksrapport ‘Racisme ontrafeld’, dat Sankaa in 2022 presenteerde. De organisatie voerde een groot luisteronderzoek uit waarin meer dan 400 ervaringen van mensen met een migratieachtergrond werden verzameld om zo een beeld te geven van hoe personen met Afrikaanse roots in België met racisme en uitsluiting te maken krijgen.
Met het rapport ‘Racisme ontrafeld’ maakte Sankaa de ervaring van mensen uit de Afrikaanse diaspora in België met racisme tastbaar op een manier die cijfers en gegevens niet kunnen.” Jury Ultima’s.
Met het rapport ‘Racisme ontrafeld’ maakte Sankaa de ervaring van mensen uit de Afrikaanse diaspora in België met racisme tastbaar op een manier die cijfers en gegevens niet kunnen.” Jury Ultima’s.
De vrijwilligers en medewerkers werden met deze receptie bij Kuumba in Anderlecht extra bedankt voor hun inzet.
Evodia Uggi die het project Racisme ontrafeld begeesterde, ontving van Kwaku Acheampong, voorzitter van Sankaa vzw, een speciale attentie. Haar bijzondere inzet en betrokkenheid werd enorm geapprecieerd.
Lees hier het eindrapport ‘Racisme ontrafeld‘.
Samen voor een diploma
Samen voor een diploma
EVA bxl, Nigirian Women Association vzw. en Sankaa vzw organiseren 'Samen een diploma' voor (jong)volwassen Brusselaars met migratiegeschiedenis.
Zij die graag een diploma hoger onderwijs behalen dat overeenstemt met hun talenten en professionele aspiraties kunnen hiervoor bij ons terecht.
Op deze manier hopen we mensen met een migratiegeschiedenis, die nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs, een boost te geven.
Hoe pakken we de tekorten in personeel in de welzijns- en zorgsector aan? Hoe kunnen we de talenten van deze Brusselaars mobiliseren en het personeelskader van jouw organisatie diverser maken? Hoe zorgen we voor meer diversiteit in leidinggevende functies en bestuursraden.
Samen voor een Diploma biedt gedurende 1 academiejaar een mentor aan, organiseert vormings – en netwerkmomenten, gaat op zoek naar aangepaste studieplekken.
Samen voor een Diploma is opgebouwd uit 5 bouwstenen: ambassadeurschap, duo mentor/mentee, netwerkversterking, taalondersteuning en aangepaste studieplekken. Samen voor een Diploma is een beweging waar kennis, verhalen en talenten van Brusselaars gedeeld worden. Welzijn, gelijkheid en vooruitgang creëren voor iedereen: daar staan wij elke dag voor op.
Heb je interesse, weet je niet goed hoe eraan te beginnen of schrikt de combinatie werk/gezin en studeren je af?
Kom langs voor uitleg op donderdag 12 oktober om 17.00 uur bij Sankaa vzw, Vooruitgangstraat 323, 1030 Schaarbeek
Iedereen is welkom van 22 tot 50+ jaar.
Informatie en inschrijving:
Mabel (Nigerian Woman Association): +32 496 70 08 17
Pascaline (Eva Bxl) : +32 470 19 79 88 – samenvooreendiploma@evabxl.be
Of Omar (Sankaa vzw) : +32 456 40 28 31- omar@sankaa.be
Deze activiteit is een samenwerking tussen Sankaa vzw, EVA bxl én Nigirian Women Association vzw.
Sankaa vzw sluit aan bij Digipunt SAAMO Ledeberg
Samenwerk sterkt!
Vanaf dinsdag 10 oktober 2023 sluit Sankaa vzw met Digimeet aan bij het Digipunt van SAAMO Ledeberg.
In De Broederij vindt elke week een DIGIPUNT plaats. Een moment waar mensen met digitale vragen of problemen langkomen en waar telkens een vorming wordt gegeven in een bepaald thema. Er kan ook gratis gebruik gemaakt worden van een computer.
Sankaa vzw organiseert reeds geruime tijd Digimeet in Antwerpen, een gelijkaardig concept.
Tijdens de Antwerpse Digimeets zoeken mensen vooral hulp bij problemen met It’s me, inloggen op overheidswebsites en bankapps. Daarnaast is het delen van informatie verrijkend en leren mensen uit de buurt elkaar wat beter kennen.
Dankzij de samenwerking met SAAMO Ledeberg kunnen we meer mensen helpen en het doelpubliek verbreden.
Dinsdag 10 oktober is het thema van de workshop ‘Fake News en sociale media’.
Wat is fake news, hoe kom je dit tegen, hoe herken je het?
Dinsdag 17 oktober is ‘Online bankieren’ het thema.
Vragen als ‘is het veilig’?, ‘hoe kan ik online bankieren en waar moet ik op letten’?, komen onder meer aan bod.
Je kan gerust langskomen zonder de vorming te volgen.
Er zijn telkens van 09.30 uur – 11.30 uur verschillende vrijwilligers aanwezig voor het bijstaan bij de vragen en problemen.
Nadien kan je in De Broederij genieten van een kom verse soep!
Meer info via
Eda Agca: eda@sankaa.be of 0489/95.68.95
Safe Harbour: mindfulness and race
Safe Harbour, verdiept met Safe Anchor
Workshops ‘Mindfulness & Race’, voor meer veerkracht en verdieping.
Safe Harbour wil meer aanbieden dan enkel mooie woorden.We organiseren gratis workshops, geleid door experten, voor mensen die nieuwe stappen willen zetten in hun genezingsproces.
Workshops ‘Mindfulness & Race’, voor meer veerkracht en verdieping.
Safe Harbour wil meer aanbieden dan enkel mooie woorden.We organiseren gratis workshops, geleid door experten, voor mensen die nieuwe stappen willen zetten in hun genezingsproces.
Celine Gaza
Céline Gaza is mindfulnesstrainer en performer. Ze gebruikt meditatie, beweging en stem om trauma te transformeren. Ze gebruikt deze instrumenten in haar eigen helend proces, in haar kunst en in de begeleiding die ze anderen biedt. Het is voor haar vandaag belangrijk om haar meditatieve-, sociale- en kunstprocessen te combineren om haar kennis met de gemeenschap te delen.
Binnen Safe Harbour wil Céline graag het belang van mindfulness en welzijn binnen raciale trauma delen. Ook wil ze mensen begeleiden om met hun innerlijke wijsheid in contact te komen en zo een lijst met hulpmiddelen te creëren en gebruiken wanneer ze lijden en aan zichzelf twijfelen door racisme.
Klik HIER en vul het formulier in en/of e-mail camille@sankaa.be